Op 12 september is op Mariendaal 139 een AED in gebruik genomen door het initiatief van een wijkbewoner.
(Cees wordt per ongeluk Henk genoemd; sorry Cees!)
Wat is een AED?
Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat via gesproken opdrachten helpt bij het reanimeren. Bij een hartritmestoornis waarbij defibrillatie zinvol is, wordt een elektrische schok gegeven. Deze schok is een soort ‘reset’ van het hart. Na de schok zijn alle hartspiercellen als het ware weer gelijk geschakeld en moet het hart weer gewoon gaan pompen. Op Mariendaal is een AED geplaatst met een speciale kindermode.
6 Minuten
Bij een hartstilstand bel je meteen 112. De centrale stuurt een ambulance, en roept tegelijk een burgerhulpverlener op. Het is de bedoeling dat de burgerhulpverlener binnen 6 minuten een AED pakt en start met de reanimatie. Op dit moment halen we in Wesselerbrink deze 6 kritische minuten slechts in 33% van de wijk. Andere wijken doen dat beter. Zie het kaartje hieronder.
De lage dekkingsgraad komt doordat er te weinig burgerhulpverleners en AED’s zijn. Bovendien is niet iedere AED 24 uur per dag bereikbaar; sommige hangen in gebouwen die alleen tijdens kantooruren geopend zijn.
Jouw buurt
Is er in jouw buurt een AED beschikbaar binnen 6 minuten afstand? Locaties van AED’s vind je op bekijk het kaartje. Als bewoner kun je zelf financiering aanvragen voor een AED in je buurt, via het Wijkbudget.
Zijn er voldoende burgerhulpverleners in de buurt die de AED kunnen bedienen? Volg een reanimatiecursus en meldt je aan als burgerhulpverlener. Voor een cursus kun je terecht bij de Hartstichting, of bijvoorbeeld bij een organisatie zoals reaanimerendoejezo. Check je ziektekostenverzekering of de cursus vergoed wordt. Bij de wijkraad is nog niet eerder een budgetaanvraag voor reanimatiecursussen ingediend. Overleg daarom met het wijkbudget-werkgroep of onkosten vergoed worden.
Coordinatie ontbreekt
Let op: er is momenteel géén coordinatie voor de evenredige verdeling van AED’s in de wijk. De wijkraad en gemeente coordineren daarin niet, en ook de Hartstichting stuurt dat niet. Het is aan bewoners zelf om voor AED’s te zorgen waar nodig. We raden bewoners daarom aan om kritisch naar de locatie te kijken, en te zorgen dat AED’s niet onnodig dicht bij elkaar geplaatst worden.