Doordat nog maar 2x per jaar wordt gemaaid is er vrij spel voor teken, en dus een groter risico op de ziekte van Lyme. Wijkbeheerder Ton Loevering geeft advies.
Door Ton Loevering
Het beeld van uw omgeving is behoorlijk aan het veranderen nu de gemeente haar maaischema’s heeft veranderd. Een groot gedeelte van de gazons wordt nu niet meer 26 keer per jaar gemaaid maar 2 keer. Omdat het gras nu veel hoger wordt, komen er vragen bij ons binnen van “hebben we nu niet meer last van teken?”
Teken komen op veel plaatsen in onze leefomgeving voor, denk aan de bossen, parken, graslanden. We leven in een druk bevolkt landje, de kans dat wij een teek tegenkomen is altijd aanwezig.
Controleren en verwijderen
Het is daarom belangrijk dat wij ons goed kleden en dat we goed kijken dat ze niet op ons zitten [of op onze huisdieren – red.]. Het is ook belangrijk dat als je er één hebt dat deze op een correcte wijze verwijderd wordt. Daarvoor is een tekentang (of puntig pincet) het geschikte gereedschap. De teek niet verdoven of insmeren met vaseline of zeep.
Is de teek verwijderd dan schoonmaken met alcohol en goed blijf kijken of geen rode kringen ontstaan. Vertrouw je het niet dan kun je het beste de huisarts raadplegen.
Nog iets over teken: over heel de wereld kennen we 907 soorten teken waarvan er 15 soorten in Nederland voorkomen. Ze komen op veel diersoorten voor. Teken leven 2 tot 6 jaar. Een teek vindt zijn slachtoffer door warmte, beweging (schaduw, trilling) en chemische signalen. De kans op ziekte van Lyme na een Tekenbeet is 3%.
Dus: regelmatig controlen en op een juiste manier veilig verwijderen.