loaksteen6

Steen markeert vroegere grens Esmarke en Usselermarke

Je kunt hem niet missen: op 16 september is een "markesteen" geplaatst op het grasveldje op de hoek van Wesselerbrinklaan en Het Lang / Leunenberg. Dit baken maakt een stukje Enschedese geschiedenis zichtbaar.

Enschede, of Lonneker zoals het vroeger heette, is een samenvoeging van 5 marken: de Esmarke of Grote Boermarke, de Lonnekermarke, de Usselermarke, de Twekkelermarke en de Drienermarke. Marken waren grondgebieden die onder andere afgebakend werden met grote stenen. Deze marken kwamen vanaf de 13e eeuw in ons land hoofdzakelijk voor op de Saksische zandgronden in het oosten van ons land. De ‘woeste’ grond in de marke was gezamenlijk eigendom van de eigenaren van de boerderijen in die marke. Grensscheidingen tussen marken waren in het verleden vaak redenen tot ruzies en processen.

De Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) heeft als doel oude markegrenzen weer zichtbaar en beleefbaar te maken. In dat kader heeft ze op 16 september een markesteen geplaatst in Wesselerbrink, op de scheiding van het vroegere Esmarke en Usselermarke. De markesteen wordt ook wel loaksteen genoemd. Loak is dus Twents voor grens(scheiding). De plaatsing is financieel gesteund door het wijkbudget van de Wijkraad Wesselerbrink. Later zal een onthullingsceremonie plaats vinden.

Foto’s: Frans van Triest

Meer weten over de marken? Lees hier verder. Er bestaat ook een Markstenen-fietsroute om Enschede. De fietsroute voert langs de oude grenzen van de voormalige marken van Enschede: Lonneker, Esmarke, Usselo, Twekkelo en Groot Driene. Onderweg zie je een flink aantal markestenen en -palen.

NB: De ligging van Enschede aan de grens heeft waarschijnlijk ook geleid tot de plaatsnaam “Anescethe” die in 1119 voor het eerst in een document voorkomt. De naam zou uitgelegd moeten worden als “aan de scheiding”. Hieronder een film over het grensbelevingsproject, dat is ontwikkeld door de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker, Heimatverein Alstätte en de gemeenten Enschede, Ahaus en Gronau.