Het is een zonnige middag en Jenny en Timo, de twee varkens van kinderboerderij De Wesseler, begroeten iedereen die binnenkomt met een vriendelijk knor. Op het binnenplein lopen kippen, geiten en kinderen vrolijk door elkaar. "Kijk papa, die geit staat zomaar op de tafel", roept een kind enthousiast.
Door Chantal Drok
Op de kinderboerderij is altijd bedrijvigheid. “En dat in elk seizoen”, zegt Leon Haghuis. Hij is de beheerder van boerderij De Wesseler. Daaronder valt niet alleen de kinderboerderij, maar ook het Wesselerbrinkpark, een moestuin en een aantal weilanden in de buurt van de boerderij. “De weilanden reiken van de Buursestraat tot aan het pad naar de Rutbeek. Daar staan op dit moment de ezels en de schapen. En op de Helmerhoek hebben we nog een stuk land met rogge erop. Dat gebruiken we als ondergrond in de hokken.”
De ezels ontsnapten bijvoorbeeld wel eens. Die krijgen met hun bek zo een deurkruk open
De boerderij De Wesseler heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1680. Tot het jaar 1968 is het in particulier bezit geweest. Daarna werd de gemeente Enschede eigenaar van De Wesseler en werd het een wijkcentrum. In 1993 werd besloten dat De Wesseler een natuur-educatief centrum moest worden en daarin was ook ruimte voor een kinderboerderij. Op dit manier is het historische pand bewaard gebleven.
Leon Haghuis is nu zo’n 10 jaar beheerder van De Wesseler en gaat elke dag nog met veel plezier naar zijn werk. “Geen dag is ook hetzelfde. Ja, we beginnen wel elke dag om 8 uur met het voeren van de dieren en daarna is het schoonmaken. Vooral veel ontpoepen, zoals we dat hier noemen. Mest scheppen dus. Maar wat er daarna gebeurt is vaak afhankelijk van wat de dieren nodig hebben. Of wat er in het park gebeuren moet. De ezels ontsnapten bijvoorbeeld wel eens. Dat zijn ook erg slimme dieren. Die krijgen met hun bek zo een deurkruk open. Daarom hebben we nu ronde krukken.”
Leon werkt natuurlijk niet alleen op de boerderij. Zo zijn er drie vaste krachten in dienst, lopen er meestal drie tot vijf stagiaires en werken er vier vaste vrijwilligers. Met evenementen zijn er meer vrijwilligers, bij een groot evenement zelfs wel tot 30 personen. Dit zijn evenementen zoals het palmpasenfeest, de schaapscheerdag, Sint Maarten en de kerstmarkt. “Daar hebben we veel handen voor nodig. Zeker als we hier een markt hebben. Dan is het ook altijd erg gezellig.”
Op de boerderij zijn natuurlijk dieren aanwezig. Naast de twee vriendelijke varkens Jenny en Timo zie je bij binnenkomst ook gelijk de kudde geiten. En er lopen ook zo’n 20 kippen, een paar hoenders en wat eenden rond. Iets verderop staan drie Haflingers en een Shetlander te grazen.
In de hokken zitten tropische vogels en de wildzang, zoals de vinken. Nieuw zijn de hokken voor de ara’s. “We hebben sinds kort vier ara’s, twee amazone papegaaien en sinds een week ook lori’s”, vertelt Leon. “De pauw heeft nu ook een hok. Hij liep eerst vrij, maar hij ontsnapte steeds en ging dan de brinken op om daar zichzelf te bekijken in de ramen. Met etenstijd kwam hij wel weer terug, maar we willen natuurlijk niet dat de buren overlast van ons hebben. Vandaar dat hij nu ook vast zit.”
Verder staan er in de weiden nog vijf ezelmerries, drie ezelhengsten en zo’n 28 schapen. “Bij Erve Leppink hebben we ook nog een aantal dieren zoals kippen. Die worden verzorgt door de dagbesteding daar. Wij leveren daarvoor wel het voer en dergelijke. De dieren daar worden ook ingezet voor knuffelsessies. Wat trouwens ook gebeurt bij Mediant.”
Dieren worden ook ingezet voor knuffelsessies bij Erve Lepping en Mediant
Het onderhoud van de gebouwen, hekken en hokken worden door de mensen van de Wesseler zelf gedaan. Daarbij gebruiken zij onder anderen het hout dat uit het Wesselerbrinkpark komt. Van de stammen worden planken gemaakt. En die worden dan weer gebruik voor bijvoorbeeld de hekken die om de kinderboerderij staan. Ook wordt materiaal wel eens gesponsord. Zo komt het hout van de nieuwe hokken voor de ara’s van een bouwbedrijf dat graag iets wilde bijdragen. “Het dakmateriaal komt van een dakdekker, die het ook zelf heeft gelegd. En er liep hier laatst een man die vond dat het gaas in de hokken beter kon en heeft deze toen bij ons bezorgd”, legt Leon uit. “Voor de rest staat hier een donatiebox. Van dat geld kunnen we materiaal en voer kopen dat we niet zelf kunnen maken of verbouwen.”
Tegenover de kinderboerderij is Frans Leusink bezig de moestuin aan het sproeien. Verschillende groenten en kruiden staan er netjes in rijen en aan het eind staat een kas met daarin een aantal tomatenplanten. “Daar komen straks nog meer jonge planten in”, vertelt Leon. “De moestuin gebruiken we om kinderen te leren dat bijvoorbeeld een aardappel niet zomaar uit een fabriek komt, maar dat die dus ergens moet groeien. Een aantal keren per jaar hebben we hier een groep of klas kinderen die gaan koken met eten dat van de boerderij komt. We hebben een mobiele keuken, ofwel een barbecue, die we daarvoor gebruiken. Als de kinderen een ei gaan bakken dan mogen ze zelf de eitjes onder de kippen vandaan halen. En de groenten halen ze uit de moestuin. Of ze gaan het park in en maken een pesto van ‘ongewenste’ kruiden uit het park.”
Het is half vier en een stoet met geiten rent naar binnen. De kippen gaan het hok in en de dieren krijgen nog een voeding. De kinderboerderij gaat sluiten. Maar morgen is er weer een dag, want de kinderboerderij is elke dag geopend. Vier seizoenen in het jaar. En elke dag is anders. Dat het mooie van boerderij De Wesseler.
De openingstijden van de kinderboerderij zijn dagelijks vanaf 8.00 uur tot 16.30 uur en de weekends vanaf 9.00 uur tot 16.30 uur. Voor mee informatie over De Wesseler kijk je op www.kinderboerderijdewesseler.nl.