Orkaan Ophelia heeft afgelopen maandag de kust van Ierland bereikt. Vanwege haar komst hebben we zo'n mooi weer gehad de laatste paar dagen, met zelfs temperaturen boven het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Maar ze bracht ook wat anders mee.
Een rode zon
Dinsdag 17 oktober konden we genieten van een prachtig rood gekleurde zon.
Menigeen verbaasde zich, want zoiets maken we niet vaak mee in Nederland.
De zon is zo verkleurd vanwege orkaan Ophelia, de bosbranden in Portugal en Spanje en meegevoerd Sahara zand vanuit Marokko.
Ja, dat Sahara zand kennen we wel, dat zorgt ervoor dat onze auto’s onder het zand zitten.
Maar een orkaan en bosbranden?
Roet- en stofdeeltjes
Door de zuidelijke stroming die Ophelia met zich meebrengt, komen ook de roet- en stofdeeltjes vanuit Portugal en Spanje mee die vrijkomen door de heftige bosbranden. Er woeden ca. 300 hevige branden in Portugal en Spanje sinds afgelopen zondag. Bosbranden rond deze tijd van het jaar zijn vrijwel uitgesloten, maar door de combinatie van een extreem droge zomer en harde wind door orkaan Ophelia kon het vuur zich erg snel verspreiden. In Spanje alleen al zijn 88 duizend hectare grond verbrand.
Door de regen vandaag, dinsdag 17 oktober, zijn de branden gelukkig in hoeveelheid afgenomen.
Neemt niet weg, dat orkaan Ophelia al een deel van de roet- en stofdelen met zich meegenomen heeft, naast de gebruikelijke stofdeeltjes uit de Sahara. Door al deze stofdeeltjes leek het erop dat er een bewolking boven Nederland hing. Het stof zorgde er ook voor dat de temperatuur tot 4 graden zakte.
Waarom een rode zon?
Het licht van de zon wordt door de stofdeeltjes gebroken en gefilterd, waardoor wit en blauw licht worden geblokkeerd. Daardoor zien we alleen nog een rode/oranje kleur. Net als bijv. op Mars.
Groot Brittannië meldde het fenomeen zondag al. Daar was de lucht oranje/bruin en door de lichtweerkaatsing leek het er zelfs op dat er twee zonnen aan de hemel stonden. Star Wars fans grapten dat het leek alsof ze op Tatooine waren.
Al met al een zeer mooi fenomeen.