Wie wonen er eigenlijk in Huis en Haard, hoe ziet het er binnen uit, en wat gebeurt er zoal? Onze verslaggever neemt je mee in een rondleiding.
Door Chantal Drok
Op het Bijvank staat het Huis en Haard van het Leger des Heils. Het gebouw bevat 24 appartementen die worden bewoond door zo’n 30 dak- en thuislozen. Er is 24 uur per dag begeleiding aanwezig, waarbij aandacht is voor psychiatrische problematiek, verslaving en eventuele relatie met justitie. En als het nodig is wordt er ook contact gezocht met collega-instellingen of instanties. De bewoners beschikken over een eigen voordeur en sleutel, zodat het aanvoelt als een beschermd en veilig thuis.
Het doel van Huis en Haard is dat de bewoners zo goed mogelijk kunnen meedoen in de samenleving. Dit gebeurt door een passende dagbesteding te zoeken. Het afgelopen jaar is dit vooral nog in huis gebeurd. Dat komt omdat Huis en Haard op het Bijvank nog relatief kort open is. Daarom is er eerst voor gekozen om intern alles goed te laten verlopen. Dit jaar worden er ook meer activiteiten buitenshuis gezocht. Zoals een burendag. Maar ook wordt gezocht naar andere activiteiten waar de bewoners kunnen aansluiten. Bijvoorbeeld samen met buurtbewoners eten. “Een aantal bewoners hier vindt het erg leuk om te koken. Dus zo’n initiatief zou heel goed passen hier”, zegt Marjan Meijerman, clustermanager Huis en Haard. Ik spreek haar op een wat drukke middag. “We hebben vanmorgen een onaangekondigde ontruimingsoefening gehad. Het verliep allemaal prima, hoor, maar daardoor loopt alles weer even anders.”
Marjan vertelt dat er op dit moment 30 mensen in het Huis en Haard wonen. Hier zitten ook stellen bij die een appartement delen. “Ieder mens is uniek. De mensen die hier zitten hebben een uniek profiel. Het zijn mensen die in andere instellingen niet plaatsbaar zijn. Hier krijgen ze zowel psychische als lichamelijke verzorging. Voor sommigen van hen wordt de maatschappij te ingewikkeld en ze komen gewoon niet mee. Wij bieden ze hier een rustige omgeving waar ze zich veilig en thuis kunnen voelen. En dat helpt ze. Ze worden weer trots en hun eigenwaarde groeit door positief bevlogen begeleiding. Hier komen ze tot rust en werken we er samen voor dat deze mensen re-integreren en de afstand tot de arbeidsmarkt kleiner wordt.”
De buurt is erg belangrijk voor onze bewoners. Eerst was de buurt wat bezorgd, maar we hebben sinds de opening nog geen klacht gehad.
Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat Huis en Haard haar deuren opende op het Bijvank. Ik vroeg Marjan of ze veel reacties had vanuit de buurt. “Eerst was de buurt wat bezorgd, maar we hebben sinds de opening nog geen klacht gehad. We hebben helaas zelf wel wat last van hangjongeren. Daarover zijn we in gesprek gegaan met Alifa. We zijn ook erg betrokken bij de wijkraad. En we zijn erg alert op signalen van de buurt. We hebben ook eigen mensen die rond lopen in de buurt en kijken of de bewoners zich houden aan de gemaakte afspraken.
De buurt is namelijk erg belangrijk voor onze bewoners. Ze moeten zich weer verbonden voelen met de wereld om hen heen. Daarom willen we ook graag samen meer gaan organiseren met en voor de buurt. Bijvoorbeeld het eerder genoemde koken voor en met buurtbewoners. Die kunnen dan voor € 2,50 komen mee-eten. Is ook nog eens heel gezellig. Maar de bewoners kunnen ook lid worden van een hobbyclub of sportvereniging. We zijn ook op zoek naar vrijwilligers die maatje willen worden van een bewoner om samen leuke dingen te gaan doen. Daarnaast zijn we ook nog op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hier als gastvrouw of gastheer achter de receptie te helpen. Die hadden we op zo’n drukke ochtend als vandaag heel goed kunnen gebruiken.”
Marjan nodigt me uit voor een rondleiding, maar voordat we haar kantoor verlaten valt mijn oog op een kalender met een aantal sprekende foto’s van stralende mensen. “Dat zijn een aantal bewoners. Ze hebben een fotoshoot gehad. Geweldig vonden ze dat. Sommigen van hen hadden helemaal geen foto’s meer van zichzelf. Ze waren zo dankbaar en trots dat ze nu door een echte fotograaf op de foto werden gezet. En daarna hebben we nog met ons allen pannenkoeken gegeten. Dat was een leuke dag.”
Tijdens de rondleiding krijg ik de drie multifunctionele woonkamers te zien, waar ook kan worden gekookt en gezamenlijk kan worden gegeten. Ook krijg ik een knutselruimte te zien. “Hier worden de leukste creaties gemaakt”, vertelt mijn gids. “De bewoners hebben er veel plezier aan en de kunstwerken worden door heel het gebouw tentoongesteld.”
Op de eerste etage kom ik bij het appartement van Bennie. Hij wordt die dag 50 jaar en voor zijn deur staat zit een Abraham. Ik mag even bij Bennie binnenkijken. Elk appartement heeft een eigen badkamer met toilet. Verder bestaat het appartement uit een kamer met een kleine keuken en een woongedeelte. Achter de keuken is een kleine ruimte als slaapruimte ingericht. Het is niet groot, maar het is een knus thuis.
Wil je meer weten over Huis en Haard, of vrijwilliger worden, dan kun je contact opnemen met Marjan Meijerman, clustermanager Huis en Haard van het Leger des Heils door te bellen met 053 4807742 of te mailen naar m.meijerman@legerdesheils.nl.