Wat gebeurt er zoal op de ontmoetingsplek voor bewoners van Wesselerbrink? We kijken mee in de Huiskamer (met hoofdletter H) tijdens de ouderenbijeenkomst op woensdagmorgen.
Door Chantal Drok
Aan een ronde tafel zitten een aantal dames een kop koffie te drinken terwijl ze het hebben over een knutselprojectje waar ze mee bezig zijn. “Dit worden kerstbellen”, zegt Milanka Milosavljevie. Ze is druk bezig met het knippen van een ingewikkeld patroon. Milanka begeleid de creatieve groepen die bij de huiskamer van de buurt komen. Ze is deze woensdag speciaal voor het interview langs gekomen. “Altijd gezellig, en dan kan ik gelijk deze ook even knippen voor morgen.”
Aan tafel zitten ook Marion Posthuma, coach van Power Zuid, en Nicme Ilgun, coördinator dagopvang Suryoye bij de Posten. Zij doen samen de coördinatie van de koffieochtend van de huiskamer van de buurt. Zij vertellen dat er vanuit de buurt veel signalen waren over eenzame ouderen. Voor deze ouderen moest iets komen om hen uit hun isolement te krijgen. Daarom is de huiskamer van de buurt op de woensdagmorgen speciaal voor deze doelgroep open.
Iedereen kan zo binnenlopen
De huiskamer is nog niet heel lang op woensdagochtend open. Het was eerst bedoeld als suryoyo ouderenbijeenkomst. Echter is gebleken dat juist een mix van verschillende culturen erg goed werkt. Zo leren mensen, die de Nederlandse taal niet eigen zijn, veel sneller Nederlands spreken. En er zijn genoeg mensen hier die kunnen vertalen. Bijvoorbeeld Theodora Youseph en Mehvat Hinnawi. Zij zijn vrijwilligers bij de huiskamer van de buurt. Mehvat heeft veel plezier in het begeleiden van de mensen die naar de huiskamer komen. “Iedereen kan zo binnenlopen. En we helpen elkaar altijd. Bijvoorbeeld bij het invullen van formulieren. Maar gewoon gezellig een kaartje leggen kan ook.”
Alles mag en niets moet
Wat opvalt is dat de huiskamer van de buurt vooral een gezellige plek is om met elkaar in gesprek te komen. Iedereen is welkom. Je hoeft jezelf niet eerst aan te melden. En of je nu blijft voor een hele ochtend of voor vijf minuten. Dat maakt helemaal niet uit. Alles mag en niets moet. Heerlijk ongedwongen dus.
Het is hier altijd gezellig
Twee stoelen verder zit Liny Baralds. Zij is mantelzorger voor haar man. Haar dochter is op dat moment bij haar man, zodat dat zij naar de huiskamer van de buurt kan. “Het is hier altijd zo gezellig. Echt fijn om even weer bij te kletsen. En we maken ook vaak leuke dingen. Zo zijn we nu bezig met het breien voor een goed doel.”
De huiskamer van de buurt is opgezet voor en door mensen zoals Liny en Milanka. Het is een ontmoetingsplek voor de bewoners van de wijk Wesselerbrink. Een plek om even gezellig een kopje koffie, of thee, te drinken of gezellig samen een activiteit te doen.
Dat beaamt ook Hanneme Kurtdili. Zij komt zo’n drie keer in de week bij het huiskamer voor een gezellig kopje koffie. Ze is al 15 jaar werkzaam in het gezondheidscentrum en vindt de huiskamer een echte aanwinst. “Het grappige is ook dat juist door hier te zitten, we ook weer mensen aantrekken die ook even een kopje koffie doen. Zo zijn we allemaal net potjes stroop. Hoewel we op de woensdag nog wel wat meer mensen kunnen gebruiken.”
In het gezondheidscentrum
Ben je dus de volgende keer in de buurt van het gezondheidscentrum of heb je zin in een gezellige ochtend of middag, kom dan vooral eens aan bij de huiskamer van de buurt. Meer informatie over de huiskamer van de buurt vindt je op www.deposten.nl/huiskamer-van-de-buurt of bel met het Adviespunt van de Posten telefoonnummer 053 4753800.