In reuzenstappen door 8 eeuwen geschiedenis van Wesselerbrink.
12e eeuw
Wesselerbrink ligt in een gebied dat in de 12e eeuw toebehoorde aan de Heren van Diepenheim.
Adelijk bezit
Het Wesselinck vinden we successievelijk onder beheer bij Evert van Langen (1457), diens neef Evert van Langen (1489-1518) en Johan van Langen (1527) die eigenaren waren van de Oosterhof bij Rijssen.
In burgerhanden
In 1665 komen de drie erven Wesselinck, Oosterveld en Geesink in handen van de toen bekende geldschieter Joan Wientjes die gehuwd was met Anna Visbecke uit Oldenzaal. Dat betekende, dat wanneer een der erfgename of hun opvolgers aan te bieden.
De kinderen Wientjes bleven niet in Oldenzaal wonen. Zoon Laurens met echtgenote Carthrina Jansinck en dochter Sibilla gehuwd met de koopman Hendrich Coordes, trokken naar Lingen in Duitsland, dat toen erg nauwe banden had met de Republiek als prive – eigendom van de stadhouder – koning Willem III.
De bewoners van de Wesseler waren 1680 Hendrick met zijn vrouw Aelken Boswinkel in 1681. Herman Wesselinck met echtgenote Hermken Geesinck en van 1692 tot 1736 Herman Wesselinck, gehuwd met Grietje Hoff – Coeveld. Bertha Hendrika trouwd op 16 juli 1952 met Herman Hendrik Schukkert en zij waren de laatste particuliere eigenaren van de Wesseler tot 1968.
Nieuwe bestemming
Hoewel in eerste instantie het comite ter voorbereiding van de nieuwe R.K. – parochie De Verrijzenis beslag had weten te leggen op de boerderij De Wesseler als noodkerk, werd de Gemeente Enschede 1986 eigenaar van de Wesseler. De schuren werden benut als opslagruimte van materialen voor diverse gemeentelijke diensten.
In 1993 neemt de Gemeente Enschede Milieudienst van de boerderij De Wesseler een natuur – educatief centrum te maken, waarin ook onderdak gevonden voor een kinderboerderij. Aldus geschiedde. Zo is gelukkig een historische boerderij bewaard gebleven! Het is een kinderboerderij geworden.
Bron: Met reuzenstappen door 8 eeuwen geschiedenis –
Het erve De Wesseler door Klaas Jan Uildriks