De aftrap van het ouderverzorgerproject was op donderdag 29 januari. De eerste bijeenkomst in een reeks van vier betrof een combinatie van een aantal educatieve activiteiten voor de leerlingen en kennismaking tussen ouders.
Door Myrna te Grotenhuis
Locatie was het Stroinkshuis, hierbij is samengewerkt met Resto van Harte, de sportboulevard en de fotoclub. Alifa was aanwezig om gesprekken met ouders te leiden tijdens het eten.
Onderwijsbegeleiding Oost-Nederland biedt hulp in de vorm van huiswerkbegeleiding, bijles en mentorschap. Daarnaast worden ouders ondersteund in de begeleiding van hun kind en worden handvatten gegeven om een goed voorbeeld te zijn voor hun kinderen. Dit laatste wordt verwezenlijkt in de vorm van het ouderverzorgerproject. Dit project bestaat uit vier bijeenkomsten, met de volgende thema’s:
Bijeenkomst 1: Kickoff: Kennismaking en evaluatie van de huiswerkbegeleiding;
Bijeenkomst 2: Taal voor het leven & Participatie in de wijk;
Bijeenkomst 3: Omgaan met Social Media;
Bijeenkomst 4: Positief opvoeden anno 2015.
Wij waren verheugd om twee afgevaardigden, Jolanda Venturini en Julian Atienzar te kunnen verwelkomen die vanuit de Wijkraad Wesselerbrink de kickoff mee wilden beleven.
De leerlingen werden om 16.00 uur verwacht. Allereerst werd uitleg gegeven over de Sport Zapp Card. Hiermee mogen kinderen vijf verschillende sporten uitproberen om zo kennis te kunnen maken met verschillende sporten. Na deze toelichting werd de groep opgesplitst in drie groepen. De eerste groep mocht helpen in de keuken met koken, de tweede groep ging menukaarten maken en de derde groep ging een fotospeurtocht door het gebouw doen. Bij de speurtocht moesten ze op zoek naar foto’s die genomen waren van objecten in het gebouw. Na 20 minuten werd er gewisseld van activiteit, zodat uiteindelijk iedereen aan elk onderdeel deel kon nemen.
Rond 17.30 uur kwamen de ouders en enkele broertjes en/of zusjes. Tijdens het eten zaten alle ouders bij elkaar aan tafel en de kinderen zaten aan tafel met bezoekers en/of vrijwilligers. Op deze manier konden de ouders elkaar beter leren kennen en kwamen de kinderen in gesprek met voor hen onbekende mensen.
Tussen de gerechten door zijn vragenlijsten met ouders ingevuld, waarbij de huiswerkbegeleiding werd geëvalueerd op verschillende gebieden. Er werden vragen gesteld over de tevredenheid van resultaten, maar ook over de invloed van huiswerkbegeleiding op het kind, de invloed op het gezin en de invloed in de wijk. Door hierover in gesprek te gaan met ouders, kon een duidelijk beeld worden verkregen van hun wensen en ervaringen. Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt dat alle ouders de huiswerkbegeleiding aanbevelen.
Na het hoofdgerecht was er nog een nagerecht waar de ouders van de leerlingen voor gezorgd hadden. Een ieder had namelijk wat lekkers meegenomen vanuit zijn eigen cultuur voor bij het nagerecht en dit werd over meerdere porties verdeeld.
Al met al was het een geslaagde avond en een goede opkomst van ouders. De opzet “Genieten, kennismaken en leren“ werd als erg plezierig ervaren.
Wim van der Boom, Projectleider en Myrna te Grotenhuis, Mede-coördinator