Binnenkort verschijnen in het winkelcentrum grote tv-schermen, met daarop nieuws en reclame. De wijkraad en winkeliers zetten dit samen op.
Op de openbare vergadering van de wijkraad op 20 november is het meegedeeld: de wijkraad investeert samen met winkeliers in grote digitale schermen. De wijkraad zorgt voor actueel nieuws, aankondigingen van evenementen, en onderwerpen die de aandacht van bezoekers vragen. Met de schermen wil de wijkraad beter de bewoners bereiken. Winkeliers gebruiken de schermen voor hun reclame.
Locaties & wifi
De schermen worden op 4 plekken geplaatst: bij de kaasboer, de chinees, C1000, en banketbakker Oonk. Zie de rode kleuren in de plattegrond hieronder. Op elke plek worden 2 schermen van 180 cm rug aan rug geplaatst. Dus 8 schermen in totaal. Ze zijn niet zo groot als de schermen in de Klanderij, maar wel van hetzelfde principe. De schermen komen hoog te hangen en zijn “hufterproof”. Tegelijk met de schermen komt er wifi beschikbaar. Daarmee kunnen bezoekers gratis met hun telefoon op internet.
Wat is er te zien?
Elk uur wordt 45 minuten door de winkeliers gevuld. De wijkraad krijgt 15 minuten “zendtijd”. De inhoud van die 15 minuten wordt verzorgd door de redactie die ook deze website verzorgt. De website blijft de centrale plek voor alle wijkinformatie. Van daaruit wordt informatie verspreid naar diverse media: Facebook, de maandelijkse nieuwsbrief, en straks dus ook de digitale schermen in het winkelcentrum. We willen bezoekers actuele en boeiende informatie geven. Met filmfragmenten, afkomstig van de website.
Een professioneel bedrijf zal de informatie van wijkraad en winkeliers de hele dag door op het scherm tonen. Welk bedrijf dat is, en hoe dat gaat, weet de redactie ook nog niet. Het bestuur van de wijkraad is daarover nog in onderhandeling, samen met de winkeliers.
En wat kost dat?
De aanschaf van de schermen kost € 24.000. De wijkraad betaalt dat uit het wijkbudget van 2014. De schermen zullen ongeveer 5 jaar mee gaan. De wijkraad ontvangt 25% van de reclame-inkomsten. Winkeliers betalen jaarlijks € 10.000 aan verzekering en aan het professionele bedrijf.
Kritiek
Tijdens de openbare vergadering was er ophef over dit initiatief. Een soortgelijk project zou in 2011 zijn geflopt in de wijk Velve-Lindenhof. In Huis-aan-Huis van maart 2013 lezen we dat bewoners daar niet erg enthousiast waren, maar er ook niet afwijzend tegenover stonden. “Weet je, het project kost veel tijd en geld. Als ik dat afzet tegen het resultaat in Velve Lindenhof, ben ik kritisch. Wat we ervan hebben geleerd is dat een digitale dorpspomp alleen gaat werken als er een club mensen in de wijk is die heel enthousiast is over de mogelijkheden. Mensen die zelf graag berichten en foto’s plaatsen.” Als oorzaak van de flop werd gewezen op de onrust in Velve-Lindenhof die in die periode heerstte door de vele verhuizingen. Dezelfde schermen staan in de bibliotheek in Almere en daar werkte het goed. Lees meer.
Ook op de openbare vergadering was er kritiek over hoge kosten: 12% van het totale wijkbudget van dit jaar. Het bestuur heeft duidelijk gemaakt dat de besteding in lijn is met de afspraken die eerder dit jaar met wijk en gemeente zijn gemaakt. De redactie heeft niets meer vernomen van de critici; wellicht is het hiermee opgelost.
Creatieve bewoners
We zijn op zoek naar creatieve vrijwilligers voor het maken van boeiende informatie. We willen meer actueel nieuws direct uit de wijk. En meer filmpjes. Een 2e camera is al in bestelling. Ben je creatief, en wil je meehelpen om er een succes van te maken? Meld je dan bij de redactie! Dan maken we er een leuk feestje van.